Savaitgalio vakarienės su šeima ar draugais tampa dar malonesnės, kai jos ruošiamos ant dujinio griliaus. Tai ne tik greitas ir patogus būdas paruošti maistą, bet ir puiki proga išbandyti naujus receptus bei idėjas. Šiame straipsnyje pateiksime keletą įdomių patiekalų ir naudingų patarimų, kurie padės jums sukurti nepamirštamą vakarienę
Kodėl pasirinkti dujinį grilių?
Dujiniai griliai tampa vis populiaresni dėl kelių priežasčių:
- Greitas įkaitimas: nereikia laukti, kol įkais anglys – grilis paruoštas naudoti vos per kelias minutes.
- Temperatūros kontrolė: lengvai reguliuojama kaitra leidžia tobulai iškepti įvairius patiekalus.
- Švarumas ir patogumas: mažiau dūmų ir paprastesnė priežiūra nei tradiciniuose anglies griliuose.
Idėjos patiekalams ant dujinio griliaus
Mėsos mėgėjams
- Sultingi jautienos steikai: marinuoti su česnaku ir žolelėmis.
- Kiaulienos šašlykai: su medaus ir garstyčių glazūra.
- Vištienos sparneliai: aštrūs arba saldžiarūgščiai – pasirinkimas jūsų!
Žuvies ir jūros gėrybių mėgėjams
- Grilinta lašiša: su citrinos ir krapų padažu.
- Krevetės ant iešmelių: marinuotos česnakiniame svieste.
- Grilintos midijos: su baltojo vyno ir česnako padažu.
Vegetarams ir veganams
- Daržovių iešmeliai: cukinijos, paprikos, raudonieji svogūnai ir grybai.
- Grilinti portobello grybai: puikus mėsos pakaitalas burgeriuose.
- Grilinti vaisiai: ananasai, persikai ar bananai su šlakeliu medaus desertui.
Receptai dujiniam griliui
Marinuota vištienos krūtinėlė su žolelėmis
Ingredientai:
- 4 vištienos krūtinėlės
- 3 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelės česnako (smulkintos)
- 1 citrinos sultys
- Šviežios žolelės (rozmarinas, čiobreliai)
- Druska ir pipirai pagal skonį
Gaminimas:
- Sumaišykite aliejų, česnaką, citrinos sultis ir žoleles.
- Marinuokite vištieną bent 1 valandą šaldytuve.
- Įkaitinkite dujinį grilių iki vidutinės temperatūros.
- Kepkite vištieną po 6-7 minutes iš kiekvienos pusės.
- Patiekite su šviežiomis salotomis arba grilintomis daržovėmis.
Grilinti daržovių iešmeliai su pesto padažu
Ingredientai:
- Cukinijos
- Paprikos (raudonos, geltonos, žalios)
- Raudonieji svogūnai
- Šampinjonai
- Pesto padažas
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Mediniai arba metaliniai iešmeliai
Gaminimas:
- Supjaustykite daržoves vienodais gabalėliais.
- Užverkite jas ant iešmelių.
- Aptepkite pesto padažu, pabarstykite druska ir pipirais.
- Kepkite ant įkaitinto griliaus 8-10 minučių, kartais vartydami.
Grilinta lašiša su citrininiu padažu
Ingredientai:
- 4 lašišos filė
- 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 1 citrinos sultys ir žievelė
- Švieži krapai
- Druska ir pipirai pagal skonį
Gaminimas:
- Aptepkite lašišą aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais.
- Kepkite ant vidutinės kaitros griliaus po 4-5 minutes iš kiekvienos pusės.
- Sumaišykite citrinos sultis, žievelę ir krapus.
- Užpilkite padažą ant iškepusios lašišos prieš pat patiekiant.
Patarimai sėkmingam grilinimui
- Prieš kepdami įkaitinkite grilių: tai padės išvengti maisto prilipimo.
- Naudokite termometrą: norint užtikrinti, kad mėsa iškepusi tinkamai.
- Leiskite mėsai pailsėti: po kepimo palikite ją kelias minutes, kad sultys pasiskirstytų tolygiai.
- Valykite grilio groteles: tai palengvins kitą kepimą ir pailgins grilio tarnavimo laiką.
Apibendrinimas
Dujiniai griliai suteikia galimybę greitai ir lengvai paruošti įvairiausius patiekalus. Nesvarbu, ar esate mėsos, žuvies ar daržovių mėgėjas, ant griliaus rasite ką išbandyti. Pasinaudokite šiomis idėjomis ir receptais, kad jūsų savaitgalio vakarienė būtų tikrai ypatinga!
Išbandykite naujus receptus ir mėgaukitės gardžiu maistu su artimaisiais!